Eläinten pelastustehtävät ovat palkitsevia

Eläinten pelastustehtävistä on säädetty eläinsuojelulaissa. Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläintä tarpeettomalta tuskalta ja kärsimykseltä ja tarpeen vaatiessa auttaa pulaan joutunutta eläintä. Eläinten pelastustehtävät ovat lisääntyneet tuntuvasti viime vuosina ja vuositasolla niitä kertyy parisen tuhatta hätäkeskuksen hoidettavaksi. Hätäkeskuksessa eläimiin liittyvät hälytykset hoitaa eläinpelastusvastaava.

Eläinten pelastustehtävät lisääntyneet

eläinten pelastus työllistää yhä useammin pelastuslaitoksen henkilökuntaa. Aiemmin ihmiset pyrkivät ratkaisemaan eläinten pelastustehtävät itse, mutta nykyään pelastuslaitos kutsutaan yhä useammin apuun. Syitä tähän lienee useita, mutta oma osuutensa on varmasti eksoottisten eläinten määrän lisääntymisellä sekä eläinsuojelulain tiukentumisella. Lain muutos saa ihmiset varovaisemmiksi itse toimimaan tiettyjen eläinten ja tilanteiden kohdalla. Ylivoimaisesti yleisin pelastustehtävä palomiehille on edelleenkin se legendaarinen kissan haku puusta alas.

Eksoottisimpia pelastustehtäviä lienee paljon mediahuomiotakin saanut karkaileva boa-käärme, jota lopulta etsittiin kerrostalon ilmastointikanavista ja joka piti asuinympäristöään pienen jännityksen vallassa useita päiviä. Muita mieleenpainuneita tapauksia lienee myös patterin väliin jäänyt lemmikkikaniini.

Pelastustehtävät vaativat aikaa ja osaamista

Eläinten pelastustehtävän pisimmän tehtäväajan epävirallista ennätystä ylläpitää todennäköisesti vaaraton maitokäärme, joka onnistui karattuaan piiloutumaan kerrostalon kellariin ja piileskelemään pelastajiltaan siellä puolitoista vuotta. Tämä tehtävä ei sinällään vaatinut niin paljon miestyövoimaa ja osaamista kuin esimerkiksi lietesammioon tippunut lehmä, jonka pelastamiseksi piti rakentaa erilaisia tukirakenteita sammion ympärille ja sukeltamalla ujuttaa lehmän alle kuormaliinat, joilla se nostettiin.

Eläinten pelastustehtäviin kuuluvat myös erilaiset pulaan joutuneet ja haavoittuneet villieläimet. Näiden pelastustehtävissä useimmiten kiitokseksi saa riittää eläimen myöhempi hyvä kunto. Sen sijaan lemmikkien ja tuotantoeläinten pelastustehtävät saavat omistajat monesti kyynelehtimään ilosta.